Thailand - Laos - Cambodja - Vietnam - China - Hong Kong - China - Japan - Zuid-Korea - China - Mongolië - China - Nepal - Indië - Singapore - Australië - Thailand - Maleisië - Singapore

woensdag 16 april 2008

De grootste ...

De voorbije vier dagen vaarden we op de Yangtze-rivier, met z'n 6300 kilometer de derdelangste van de wereld. En jawel, de boot op onderstaande foto heeft ons veilig en wel van Yichang naar Chongqing gebracht.

Eerste hoogtepunt op deze cruise was een bezoek aan de drieklovendam. Dit is de grootste stuwdam van de wereld. De dam is maar liefst twee kilometer lang en 185 meter hoog. De dam zal, als ze helemaal klaar is, elektriciteit leveren voor ongeveer 130 miljoen Chinezen. De productie is ongeveer gelijk aan die van 18 kerncentrales. Door de dam ontstaat het grootste stuwmeer ter wereld. (u mag hiernaast zelf gokken hoe groot) Voor dit stuwmeer is de grootste geplande volksverhuizing ooit georganiseerd. 1,5 miljoen mensen hebben een nieuwe woonst gekregen.

Om van de ene naar de andere kant van de dam te geraken, moeten de schepen door de grootste sluis van de wereld. (92m hoogteverschil, bestaande uit 5 stukken) Vanaf 2010 kunnen schepen ook kiezen voor de grootste scheepslift ter wereld. (Jawel, Strepy-Thieux wordt van de troon gestoten.)

Hieronder ziet u een foto van ons tweetjes voor de dam ...

... jammer genoeg was het nogal mistig en bij deze is het waarschijnlijk de meest mistige foto van de wereld ...

Het waterpeil achter de dam zal eind dit jaar stijgen tot 175 meter boven de zeespiegel. (momenteel is het water reeds gestegen tot 156 meter) Onderweg zagen we heel wat compleet nieuwe steden, die net boven de 175m-grens gebouwd zijn. De huisjes op deze foto zullen er nog aan moeten geloven.
De drieklovendam is genoemd naar de drie kloven die achter de dam liggen. Wij zijn er met onze drakenboot doorgevaren. Hoewel ze enkele jaren geleden nog veel dieper waren, is het landschap nog steeds adembenemend.
Ondertussen zijn we aangekomen in Chongqing, een stadje met zo'n slordige 30 miljoen inwoners. Volgens sommige berekeningswijzen de grootste stad van de wereld. Het is een stad die sneller groeit dan ze aankan. Ontelbaar veel wolkenkrabbers, superdruk verkeer, overal wordt gebouwd en voor de rest smog. Maar wel heel boeiend!

Meer foto's? Klikken maar!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens de clément ....

Is de berendrechtsluis nog altijd de grootste!Ter info: een lengte van 500 m, een breedte van 68 m en een diepte van 13,50 m.

Met alle Chinezen, mor ni met den deze!

Copskov

Anoniem zei

Volgens het kalenderblaadje dat ik kreeg op jullie trouwfeest is het deze week, mijn week. Het wordt een e-mailberichtje met de klemtoon op de 'e'. Want 'E'leonore is geboren en de 'E'xpo-58 hype bereikt haar top? kook?-punt. Eleonore is het vierde kindje van onze Fieliep en zijn Matilleke, zusje van ... even peize: Elisabeth met de mooie naam, Gabriel & Emmanuel. Aan de familiefoto te zien die 1à2 dagen na de geboorte in alle kranten stond is de bevalling vlot verlopen want baby Eleonore sliep in àlle overgave en mama Mathilde was haar eigen mooie zelve, like always ...
En dan de Expo hype: alle gazetten en boekskes staan vol van foto's van toen, omdat het net deze week 50 jaar geleden dat de Expo geopend werd. De radio en de tv vullen hun zenduren met allerlei terugblikken, muziek en mensen van toen ... Onze eigenste Boudewijn daalde hiervoor zelfs op aarde om even terug 'onder ons' te zjn voor deze gelegenheid. Nooit geweten dat ie zovéél weg had van Kurt van Eeghem!
Met de 'E' van einde stop ik dit berichtje. Véél plezier ginds ver tussen de vele Chin'e'zen ! Mm

Anoniem zei

Klopt Copskov.
't Zijn trouwens diezelfste baggeraars en ingenieurs van de Berendrechtsluis die een nieuwe grootste ter wereld gaan 'bouwen' in 't Panamakanaal stond in de gazet.

Anoniem zei

Blijkbaar zijn er meerdere manieren om de grootste sluis ter wereld te zijn.

De Berendrechtsluis kan de grootste schepen versassen. Met 500 op 68 meter is ze inderdaad een PAK groter dan de 268 op 35 meter van de drieklovendam. Proficiat aan de Berendrechtsluis dus!

De sluis van de drieklovendam versast de schepen echter 92 meter hoger of lager. (in 5 keer weliswaar) Daarmee doet ze het een PAK beter dan de Berendrechtsluis. Proficiat aan de sluis van de drieklovendam!

(Nog enkele China-records voor de freaks: gisteren bezochten we in Xian de grooste graftombe ter wereld, in Shanghai bezoeken we binnenkort het derdehoogste gebouw ter wereld en in Xian hebben ze de grootste muzikale fontein van Azie.)

De H Geest zei

En hoe was het bootverkeel op die lange liviel? niet te dluk? jullie boot lijkt me in iedel geval geen dlaakje om zondel handschoenen aan te pakken; eeldel iemand van het type waal je betel niet aan vlaagt "heeft u misschien een vuultje vool mij?"

wangsneewangpang!

Anoniem zei

ah maar over het achterop een berg oplopen kan ik wel een deel van het mysterie ontrafelen: dat is gewoon veel beter voor de kniën.

maar slechter voor je algemene gezondheid wanneer je die vrachtwagen niet zag aankomen :)