Thailand - Laos - Cambodja - Vietnam - China - Hong Kong - China - Japan - Zuid-Korea - China - Mongolië - China - Nepal - Indië - Singapore - Australië - Thailand - Maleisië - Singapore

zondag 10 augustus 2008

China met blauwe luchten

Terwijl het op de Olympische Spelen alsmaar regent, blijven de luchten in het Westen van China lekker blauw. (Het is hier woestijn voor iets, natuurlijk.)

De Chinezen bouwden door de eeuwen heen zo'n 25000 kilometer muur in totaal. Marijke zit hier op het meest westelijke stukje dat er nog te vinden is. Dit torentje is met andere woorden het dichst bij Belgie liggende stuk muur. (om de Chinakenners even voor te zijn: er zijn stukken die nog westelijker liggen, maar dan spreken we meer over lemen bermen en niet over echte muren.)

De Chinese muur was natuurlijk niet helemaal gesloten. Af en toe was er een gaatje waarlangs niet-Chinezen binnenkonden. Een van de belangrijkste poorten in de Chinese muur is die van Jiayuguan. Langs deze poort kwamen de handelaars op de zijderoute vanaf de 14de eeuw China binnen. Ze is gelegen midden in de oneindige nietsheid van de Gobiwoestijn. De poort werd destijds door de Ming-dynastie ook gebruikt om misdadigers het land uit te zetten. Overleven buiten de muren was onmogelijk.

Vandaag de dag is overleven buiten de muren perfect mogelijk. Een fris pintje met zicht op een van de droogste plekken ter wereld, wat moet een mens nog meer wensen op z'n verjaardagsfeestje.

Tenslotte nog een foto van een van de weinige Engelstalige menukaarten die we zijn tegengekomen in China. We moeten het toegeven: de "burn the fatty intestine" en de "return to the meat" waren erg lekker!

Geen opmerkingen: