Thailand - Laos - Cambodja - Vietnam - China - Hong Kong - China - Japan - Zuid-Korea - China - Mongolië - China - Nepal - Indië - Singapore - Australië - Thailand - Maleisië - Singapore

zaterdag 24 mei 2008

Rauw, rauwer, rauwst.

Geen vol-au-vent met friet of stoemp-sausisse in Zuid-Korea. De Koreaanse smaakpapillen houden duidelijk van andere smaken dan de Belgische.

De Koreanen houden van al wat uit de zee komt. Hoe kan het ook anders met zoveel kust? En ze lusten het rauw. Wieren, alle soorten vis, mosselen, krabben, inktvis, het gaat allemaal recht van de zee naar het bord. En we spreken hier niet over vijf sushi's als hapje. De Koreanen kopen ettelijke levende vissen bij de visboer voor het restaurant en laten ze binnen bereiden. (bereiden = vakkundig in stukken laten snijden) Het resultaat is dan bijvoorbeeld onderstaande schotel.
Maar het kan natuurlijk nog verser. Het liefst eten de Koreanen hun zeevruchten levend. Wij kregen levende oktopus en twee weekdieren die we niet kennen voorgeschoteld. De oktopus is de absolute favoriet. De tentakels worden afgesneden en meteen geserveerd. Het is de kunst om ze zo snel mogelijk te consumeren. Hoe sneller je ze opeet, des te sterker is het zuigeffect van de zuignappen op je gehemelte. Een heerlijke gastronomische - maar verdomd taaie - sensatie. De oktopussen verdwijnen naar de maag begeleid van glazen vol Soju, de lokale vodka.

Hetgeen niet echt rauw consumeerbaar is, wordt in de soep gegooid. Deze soep krijg je opgediend na het 'rauwe gedeelte'. Veel vissmaak heeft zo'n soep niet, want ze is uitzonderlijk pikant.

We hebben nog enkele culinaire foto's met een beetje uitleg in de rechterbalk geplaatst. Wie graag recepten wil om het zelf te proberen: mail ons gerust!

1 opmerking:

Anoniem zei

jakke bah