dinsdag 16 december 2008
dinsdag 9 december 2008
Papieren bruiloft in den Aldi
Qua huwelijksreis kon het voorbije jaar wel tellen. In vele opzichten was het geen traditionele huwelijksreis. De meeste koppels krijgen geen bezoek van alle 4 de schoonouders. Of van de cafevrienden van de bruidegom ... Op een huwelijksreis wordt er ook maar zelden in een stapelbed geslapen, of in een hotelkamer van 4 vierkante meter zonder badkamer. Op een luchthaven slapen, of in een hotel van 2 dollar is ook al niet te normaal op huwelijksreis. In Mongolie groeven we ons buske uit de woestijnklei en douchten we 2 weken niet. En in Australie sliepen we 2 maand in een tentje. Tja, ... geen gewone huwelijksreis, maar wel plezant!
Onze huwelijksreis mag er dan wel opzitten, maar naar huis komen doen we pas zondag. Gisteren vierden we onze papieren (of katoenen) bruiloft. Een jaartje getrouwd. Jawel, een jaar kan toch snel gepasseerd zijn ... We bouwden ons feestje in de historische stad Melaka. De gebouwen in dit stadje dateren uit de tijd van de bezetting door de Portugezen, de Hollanders, de Britten en de Japanners. Zoals je op de foto kan zien, is het vervoer hier wel meegegroeid met de tijd!
dinsdag 2 december 2008
Hoera voor Mike!
Een tweede stemronde was niet meer nodig. Met 21 stemmen wint Mike meer dan overtuigend. En wat een winnaar. Een lokale hoed opzetten in Vietnam is superfout. Dit in combinatie met het junglehemd, maakt het plaatje compleet. Mike is een van de weinigen die zichzelf durfde kandidaat stellen voor deze wedstrijd. Dat getuigt van veel lef!
Mike,
We stayed in your apartment in Hong Kong for 10 days. By giving you this honour we say thank you for a wonderful stay in this great city. If you are in Belgium one day, you can collect your price in Brussels!
Many greetings,
Marijke and Klaas.

woensdag 26 november 2008
Afscheid van de vegemite
Deze affiche vertelde ons het recept. Een dun laagje op een witte toast en smullen maar ...
Bij deze kunnen we het jullie verzekeren. De inhoud van dit mysterieuze potje, met opschrift "concentrated yeast extract", is echt niet binnen te krijgen.
De vegemite is alvast iets wat we niet zullen missen nu we Australie verlaten hebben ...
vrijdag 21 november 2008
Waar zou u kruipen?
Onder de grond? Goed idee! Dat is immers net wat de inwoners van het dorp White Cliffs gedaan hebben. Bij temperaturen die 's zomers makkelijk over de 50 graden gaan is dat maar goed ook. Wij verbleven er in het underground motel en moesten zowaar onze 'lichte souspull' bovenhalen. De temperatuur in het hotel is altijd 21 graden.
woensdag 12 november 2008
STEMMEN MAAR, STEMMER!
We kunnen maar drie dingen zeggen: Stem, stem en STEM! We stemmen in 2 rondes. Tot 1 december stemmen we op 50 kandidaten. De DRIE kandidaten met de meeste stemmen gaan naar de eindronde. KLIK HIER OM TE STEMMEN!
Ons arsenaal aan foute toeristen bestaat uit meer dan 50 foto's, natuurlijk. Daarom, als ode aan de verliezers, deze foto's die de eindronde net niet haalden ...
Het bouwvakkershemd is niet bepaald hip te noemen. (de paarse baret en bril met kleppen ook niet, trouwens ...) Als bescherming tegen koude wind is en blijft het echter nummer 1!
Deze opvouwbare hoed lijkt op het eerste zicht heel fout. Dat geven we toe. Tot je begint te merken dat half Azie ermee rondloopt. Dan zal het wel aan ons liggen, zeker ... Een rage die nog naar Belgie zal overwaaien! (net zoals het koordje met 2 knijpers om ervoor te zorgen dat je hoed niet gaat vliegen, trouwens.)
Hetzelfde verhaal voor de paraplu. Of moeten we parasol zeggen? Lijkt fout als het niet regent, maar is Azie vervangt de paraplu de zonnecreme. Ze bestaan in de meest verfijnde, en niet-waterdichte, designs.
Het netje tegen de vliegen - dat denken we toch - is geen zicht, maar heel praktisch. U ziet op deze foto ook de zonnebeschermende cape en opnieuw de paraplu/parasol.
De toerist die graag laat zien waar hij vandaan komt. Deze vrouw loopt in China rond met een Amerikaans petje. Om duidelijk te zeggen: ja, ik kom uit het land van Bush. Het is trouwens een trend bij Amerikaanse toeristen om met een Canadees vlaggetje opgenaaid te lopen om geen opmerkingen te krijgen. Echt waar. (En jawel, de vrouw op de foto heeft ook met een wandelstok/klapstoel. Een klassieker onder de touringreiziger boven de 70.)
dinsdag 4 november 2008
Niet te missen straten
Maar net uit beeld van deze foto: een bus toeristen op Neighbourstoer! Jawel, deze toeristen krijgen een gegidste rondleiding door een straat van zes huizen. De gids heeft natuurlijk een bordje met 'Ramsay Street' erop, zodat iedereen op de foto kan voor het huis van Harold, Madge en de Robinsons in de echte straat.
De tweede niet te missen straat is de Hauptstraße in Hahndorf. Hahndorf is een van de overgebleven authentieke Duitse dorpen in Australie. En wat schaft de pot daar? Bratwurst, Sauerkraut, Mostrich und Bier, verständlich!
woensdag 29 oktober 2008
Dieren fotograferen: LES 1
1. TREK OP TIJD
Als je een walvis wil trekken, duw dan op het knopje als de walvis bovenkomt, of als het fonteintje spuit, en niet net erna. Onze dag walvisspotten leverde een 80tal foto's op van een mooie blauwe zee. En toch zagen we tientallen walvissen - en babywalvisjes! - vlak naast de boot zichzelf ronddraaien, water spuiten, hun staartvinnen showen, ... Kortom: het was prachtig, maar er zijn geen deftige foto's.2. TREK GEEN ANGSTIGE DIEREN
De mini-pinguins - jawel, er zitten pinguins in Australie - op onderstaande foto komen dagelijks met honderden uit de zee om zich naar hun nesten te haasten. Dit is een heel schattig zicht. (er is zelfs een tribune gebouwd om deze 'pinguinparade' te bekijken.) De pinguins, slechts 30 cm groot, zijn heel angstig, omdat ze aan land niet meer gecamoufleerd zijn. Ze komen pas uit het water als het donker is, groeperen zich en lopen echt naar hun nesten. Jammer genoeg durven ze dus ook niet uit het water komen als er horden toeristen foto's zitten te trekken. Niet geschikt voor dierenfotografen dus.
3. TREK GEEN UITGESTORVEN DIEREN
In een klein deel van Australie (Zuidwest Gippsland om precies te zijn) leeft - of beter leefde - de reuzenregenworm, ofte de megapier. Dat moesten we gaan bekijken - dierenliefhebbers als we zijn! In een dorp van drie huizen vonden we inderdaad het Giant Worms Museum. (Dat overigens zelf de vorm heeft van een pier. Geweldig!) Niemand weet hoe het komt dat ze zo groot zijn, maar het is waar. In deze streek zijn in de jaren '60 pieren van 3,5 meter (!) gevonden. Jammer genoeg is er nooit een ernstig wetenschapper gevonden die de beesten wilde onderzoeken. Het museum heeft tot eind jaren '90 enkele exemplaren in leven kunnen houden, maar nu zijn ze er dus niet meer.
maandag 20 oktober 2008
Aussies XL
Zes dagen na dit onderwateravontuur hadden we tickets geboekt voor een van beste artiesten aller tijden (Goran Bregovic, de balkancomponist bij uitstek) in een van de mooiste zalen ter wereld (Sydney Operahouse). Wat bleek: Sydney en Cairns liggen 2600 (!) k's uit mekaar. Australie is behoorlijk groot. Een kort intermezzo om de grootte van dit land te illustreren. Begin jaren '90 registreerden de geigertellers in Australie een uiterst vreemde trilling in centraal Australie. De trilling stemde overeen met de inslag van een meteoriet, maar er was geen krater te vinden. De enige getuige was een vrachtwagenchauffeur die midden in de woestijn een piss* (middy* of pot*) aan het drinken was. Zijn glas schokkelde van tafel. Dit voorval werd verticaal geklasseerd, omdat men de verklaring niet vond. Enkele jaren later vond de aanslag met gas plaats in de metro van Tokio. De sekteleider bleek een onmetelijk groot gebied in centraal Australie te bezitten. Men ondekte dat deze man een atoombom getest heeft die hij later voor Tokio wilde gebruiken. Het is de enige prive-atoombom-test tot hiertoe en het heeft plaatsgevonden zonder dat iemand het merkte. Daar heb je dus een groot land voor nodig ... Soit, wij hebben het doorgereden van noord naar zuid om Bregovic bezig te zien in The Operahouse in Sydney. En reken maar dat het de moeite was, mates*!
Australie is toch een duur land voor budgetreizigers als de Vermeulens? Waar zouden die twee toch slapen? Wel, dit is ons hotel voor 2 maanden Australie:
Maar: no worries! We gooien een steakske op de barbie* en trekken een pot piss* open. En ons tentje houdt de mossies* buiten.
Een kleine extra om te bewijzen dat we ze - levend, niet dood langs de weg - gezien hebben. Deze vier roos* zagen we tijdens een bushwalk*:
* Australische woordenlijst
- Aussies: Australiers
- tinny: bootje (ook wel: blikken doosje zoals sardientjes in een tinny)
- k's: kilometers
- kiwi's: zo noemen de Aussies de inwoners van Nieuw Zeeland
- brekky: ontbijt
- no worries: gebruikt een Australier in elke zin en betekent bvb ok, ja, graag gedaan, ...
- awesome: komt ook in elke Australische zin voor en betekent alles tussen goed en supermegaformidastisch.
- piss: bier
- middy: klein pintje
- pot: groter pintje
- mates: zo spreekt een Australier iedereen aan (uitspraak: maaaaaaaaaaaaaaaates)
- barbie: barbecue, de Australiers eten het liefst drie keer per dag worstjes op de barbecue
- mossies: mosquitos oftewel muggen
- roos: Australisch voor kangoeroes
- bushwalk: 'bush' is alles wat 'niet stad' is. Een bushwalk is dus een stoer woord voor een boswandeling. De Aussies vinden het awesome!
maandag 13 oktober 2008
Stuur eens een kaartje!
maandag 6 oktober 2008
Ligt Australie in Azie?
Ons toertje in the Northern Territories zit er ondertussen al op. En wie Northern Territories zegt, roept - naast termieten, bushwalks, Outback Jack, a lot of beautiful nothing, 45 graden, zatte aboriginals en bosbranden - natuurlijk onmiddellijk KROKODILLEN. En die zijn er genoeg. We zagen heel wat in het wild. Maar de leukste zijn degenen die kunstjes kunnen. De krokodil op de foto sprong verschillende keren naar een dikke vette biefstuk - geen levende kippen deze keer - aan een vislijn. Het arme beest heeft het vlees niet gekregen, maar wij vonden het heel leuk.
Zwemmen in Australische rivieren is niets voor mietjes. Deze bordjes zeggen dat je wel mag zwemmen. Maar dat je moet oppassen ... En zwemmen hebben we gedaan! Spannend ...
Als bonus een filmpje van de omgeving hier. Nu weten jullie wat we bedoelen met 'a lot of beautiful nothing'.
dinsdag 23 september 2008
Op reis in Singapore
Van de luchthaven gingen we naar de Moslimwijk. Ons hotelletje: in een autovrij straatje, vlakbij de Sultanmoskee, die plaats biedt aan 5000 gelovigen. Van hier te voet naar de Indische wijk. De geuren en kleuren van de voorbije twee weken waren zeer herkenbaar ... Onderweg was het constant van "Hello sir, you want Thai massaaaaage ...?" 's Avonds toch maar fish en chips gegeten.
De volgende morgen naar Chinatown. Een verrassend hippe - en dus onchinese - wijk. Een Chinese ober bood ons z'n menukaart aan op straat "Do you want to, buuuurrpss, eat in my restaurant?" Toch iets typisch aan Chinatown. Niettegenstaande onze tempelitis zijn we onderweg twee Chinese tempels, een Hindoeheiligdom en een moskee binnengelopen. Pasta bij de Italiaan als middagmaal. Met de metro naar het shoppingdistrict, tussen hippe vrouwen met hoofddoek, Indiers met dikke snorren en gsm-ende Chinezen.In de namiddag wat verkoeling gezocht in de cinema (meer dan 10 graden zal het er niet geweest zijn ...) voor een echte Amerikaanse blockbuster. ('Mirrors' met Kiefer Sutherland: niet echt een topper.) 's Avonds een couscouske in onze wijk, na zonsondergang want het is ramadan.
En waar we al maanden naar uitkeken: vol-au-vent met frietjes en een frisse Leffe of Chimay.
Als je ooit in Singapore komt (en dat kunnen we zeker aanraden!): Restaurant Oosters, Kerkstraat 25, Singapore.
donderdag 18 september 2008
Afscheid
Ook voor ons was Varanasi een plaats van afscheid. Na twee weken rondtoeren in Indie met ons moeder en vader zijn we ondertussen weer met z'n tweetjes. En al bij al is een huwlijksreis zonder (schoon)ouders toch iets gangbaarder ...
woensdag 10 september 2008
Hot, hotter, hotst!
dinsdag 2 september 2008
De 10 eerste indrukken
- Druk, druk, druk!
- Te veel mensen
- Waar is het respect voor de zwakke weggebruiker?
- Koeien en andere vlaaien (ook menselijke...) op straat
- Spuwende, plassende en k***ende mensen
- Stikkend heet
- Onophoudelijk lawaai (ronkende airco, verkeer, imams, toeters en bellen, loeiende koeien, ...)
- Ongedierte
- Spicy food!
- Overal tempels (aiaiai gevaar voor tempelitis)
Maar dit is allemaal niet erg, want
- Gezellige drukte
- Bont gezelschap van vriendelijke mensen
- Met de tuktuk geraken we overal
- De koeien eten het afval op
- We zijn - voorlopig - nog nergens in getrapt
- Beter weer dan in Belgie
- Geen wekker nodig, imams doen het werk
- We maken van een mug geen olifant, want we zijn op vakantie
- Indisch eten is echt wel lekker
- Morgen groot Ganeshfestival in en rond de tempels. Wij vieren mee!
Dit zijn de eerste Indische indrukken van Hugo en Josee. Wat gaat dat nog worden de komende 2 weken?
dinsdag 26 augustus 2008
Tempelitis
Naar Nepal ga je ofwel voor de bergen, ofwel voor de tempels. Bergen 'bezoeken' doe je beter niet als je geen geoefend 'hiker' bent en zeker niet in het regenseizoen. Blijven dus enkel de tempels over. Ondanks onze tempelitis bezochten we er enkele tientallen. (in Kathmandu kan je niet anders. Elke straathoek heeft z'n tempel ...) Onderstaande foto's bewijzen dat de tempels in Nepal een absolute reden zijn om naar dit berglandje af te reizen.
De eerste foto toont aan dat er ook wat Nepalezen de tempels bezoeken.
... en de goden in het Hindoeisme zijn hoe gekker hoe beter ...
Shiva, een van de drie Hindoeistische oppergoden ziet u! Zijn neus is tegelijk een vraagteken (Wat is de zin van het leven?) en het cijfer 1 in het Nepalees (In het leven moet alles in eenheid zijn ...).
Wij kozen ervoor om meteen voor een uitzicht over Kathmandu te gaan. Op onderstaande foto staan er honderden tempels en heiligdommen. Zo hebben we ze meteen allemaal gezien. En konden we met een gerust hart naar Indie vertrekken. (voor nog meer tempels ...)